NOORD-HOLLAND - Dierenorganisaties waarschuwen dat vogels dood kunnen gaan door sommige bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt tegen de buxusrups. Onder meer Vogelasiel De Passestoel in Den Helder roept op om de buxusmot niet tegen te gaan met bestrijdingsmiddelen.

Een medewerker van het asiel legt uit dat de buxusrups het chemische middel op de plant opeet. Als vogels de rupsen dan weer eten, kunnen ze doodgaan, zegt ze.

De bestrijdingsmiddelen komen ook bij jonkies terecht. "Die vogels pakken de rupsen op en brengen ze naar hun jonkies. Die eten ze op." Hoeveel vogels er doodgaan door de bestrijdingsmiddelen, is niet duidelijk.

Kaal knippen
De buxusmot komt van oorsprong uit Oost-Azië. In de afgelopen jaren heeft het diertje zich snel verspreid in Europa. Volgens de medewerker van het asiel werken veel biologische bestrijdingsmiddelen niet tegen de buxusrups en daarom zijn er chemische middelen nodig. Maar je kunt de buxusrups ook bestrijden door bijvoorbeeld je buxus kaal te knippen of de rupsen er een voor een uit te plukken.

Als je een buxusmot in je buxus hebt, kun je dat herkennen aan dode blaadjes, kale takken en de aanwezigheid van spinsels.

Welke bestrijdingsmiddelen schadelijk zouden kunnen zijn voor vogels en welke niet, is nog niet bekend. NH Nieuws heeft contact gehad met verschillende groothandels in bestrijdingsmiddelen. Later vandaag wordt een reactie verwacht.