Als de klok is vooruitgezet, er meer vogels te horen zijn en de terrassen weer bevolkt worden, gaat het kriebelen: de festivalzomer is in aantocht. In Nederland kun je wat dat betreft je lol op, en ben je op Lowlands, Down The Rabbit Hole of Pinkpop een paar dagen ver weg van je dagelijkse sleur. Heb je alle voorbereidingen al getroffen?

Een deugdelijke tent staat bovenaan, ook met het oog op andersoortige vakanties

Het eerste waar je aan denkt: een deugdelijke tent. Stort je oude exemplaar van ellende in elkaar, dan voldoet de vanzelfsprekende zoekterm tent voor kamperen om een draagbare vakantiewoning aan te schaffen waarmee je wellicht ook langs niet-festivalcampings trekt. Op de bonnefooi kamperen - liefst in combinatie met een treinreis en waar dan ook in Europa - is de duurzaamste manier van vakantie vieren. Dus investeer je in ieder geval in een even betaalbare als kwalitatief hoogstaande kampeertent.

Powerbank en partytent

De hele dag door wil je contact houden met vrienden, maar je smartphone blijft niet eeuwig opgeladen. Een powerbank is sowieso een reuzehandig hebbedingetje. is je telefoon toch leeg, en kun je je tent niet vinden? Een (versierde) partytent weegt niet veel en vormt een mooi herkenningspunt boven een zee van honderden andere tenten. Zeker als je met een vriendengroep op stap gaat, is dit een aanrader.

Kleding voor alle weersomstandigheden: trui en poncho mee

Door sneeuw en bevriezing word je tijdens Nederlandse zomers niet verrast, toch kan het 's nachts pittig koud zijn als je kampeert. Een capuchontrui is daarom geen overbodige luxe. Wordt er in het festivalweekend een pittige regenbui aangekondigd? Als doorgewinterde festivalganger heb je altijd een lichtgewicht-poncho in je weekendtas zitten, die je eenmaal op het terrein gemakkelijk bij je steekt. Maar vergeet ook je zonnebrand niet!

Geen teenslippers, maar moshpit-proof schoeisel

De moshpit is een ander woord voor dansende menigte. Van oorsprong is dit een ruwe aangelegenheid die alleen op de muziek van harde gitaarbands voorkwam, anno nu eerder een onschuldig springend en hupsend geheel. Maar welke artiesten er ook geboekt zijn, er staat in het gedrang altijd wel een keer iemand op je voet te dansen. Denk aan stevig schoeisel en laat die onhandige slippers thuis. Die zijn meer van toepassing op een strandtentfeestje.

Voldoende geld op je rekening

Een beetje een flauwe tip misschien, als uitsmijter, maar goed om nu al aan te denken: festivals zijn duur geworden. Je kaartje was dat, en je versnaperingen straks ook. Het wordt sowieso altijd een duurder weekend dan je denkt, want de merchandise-stands lonken ook. Maak nu alvast een (vir)tueel spaarpotje aan om straks niet bij je vrienden te hoeven lenen.