IJMUIDEN - Het Europees Kampioenschap Voetbal 2024, dat wordt gehouden in Duitsland, brengt het beste van Europees voetbal naar enkele van de meest iconische en moderne stadions van het land. Hier is een uitgebreide blik op de stadions waar de wedstrijden zullen plaatsvinden, met speciale aandacht voor de stadions waar het Nederlands Elftal in actie komt.

Berlijn - Olympiastadion


Het Olympiastadion in Berlijn is een historische locatie die plaats biedt aan 74.475 toeschouwers. Het stadion werd oorspronkelijk gebouwd voor de Olympische Spelen van 1936 en heeft sindsdien talloze grote sportevenementen gehost, waaronder de finale van het WK 2006. Tijdens het EK 2024 zullen hier drie groepswedstrijden, een achtste finale, een kwartfinale en de finale plaatsvinden​. Het Olympiastadion staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur en rijke geschiedenis, waardoor het een bijzondere plek is voor zowel spelers als fans.

München - Allianz Arena

De Allianz Arena in München, met een capaciteit van 75.024, is een van de meest moderne stadions ter wereld. Het stadion staat bekend om zijn unieke LED-verlichtingssysteem, dat de buitenkant in verschillende kleuren kan verlichten afhankelijk van wie er speelt. Hier zullen vier groepswedstrijden, een achtste finale en een halve finale worden gespeeld​. De openingswedstrijd van het toernooi tussen Duitsland en Schotland zal hier plaatsvinden, wat de toon zet voor een spannend toernooi.

Düsseldorf - Merkur Spiel-Arena

De Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf biedt plaats aan 54.600 toeschouwers en maakt voor het eerst zijn opwachting als gastheer voor een groot eindtoernooi. Geopend in 2002, heeft dit stadion een intiemere sfeer vergeleken met enkele van de grotere locaties. Hier zullen drie groepswedstrijden, een achtste finale en een kwartfinale worden gehouden​. De moderne faciliteiten en de centrale ligging maken het een aantrekkelijke bestemming voor fans.

Stuttgart - Mercedes-Benz Arena

De Mercedes-Benz Arena in Stuttgart, met een capaciteit van 60.441, heeft een rijke traditie in het hosten van grote voetbaltoernooien. Dit stadion, oorspronkelijk geopend in 1933, heeft zijn faciliteiten regelmatig gemoderniseerd. Het zal vier groepswedstrijden en een kwartfinale hosten tijdens het EK 2024. Stuttgart zelf biedt een levendige stadservaring met veel cultuur en geschiedenis, perfect voor een voetbalreis.

Hamburg - Volksparkstadion

Het Volksparkstadion in Hamburg heeft een capaciteit van 57.274 en is een van de klassieke stadions van Duitsland. Het stadion, dat meerdere renovaties heeft ondergaan, zal vier groepswedstrijden en een kwartfinale hosten​. Hamburg zelf is een historische Hanzestad met veel te bieden, van het beroemde uitgaansgebied Reeperbahn tot de pittoreske haven.

Leipzig - Red Bull Arena Leipzig

De Red Bull Arena in Leipzig, met een capaciteit van 41.939, is een van de modernere stadions van het toernooi. Het stadion, dat de thuisbasis is van RB Leipzig, zal drie groepswedstrijden en een achtste finale organiseren​. Leipzig is een dynamische stad met een bloeiende kunstscene en een rijke muziekgeschiedenis, wat het een interessante bestemming maakt voor bezoekers.

Dortmund - Signal Iduna Park

Signal Iduna Park in Dortmund is het grootste stadion van het toernooi met een capaciteit van 81.365 toeschouwers. Het stadion, bekend om zijn indrukwekkende sfeer en fanatieke supporters, zal vier groepswedstrijden, een achtste finale en een halve finale hosten​. Dortmund biedt een unieke voetbalbeleving met een passie die zelden elders wordt gezien.

Gelsenkirchen - Veltins-Arena

De Veltins-Arena in Gelsenkirchen, met een capaciteit van 62.271, is bekend om zijn innovatieve ontwerp, waaronder een uitschuifbaar dak en veld. Dit stadion zal drie groepswedstrijden en een achtste finale hosten​. De stad zelf heeft een sterke voetbaltraditie en biedt een warme ontvangst voor internationale fans.

Frankfurt - Deutsche Bank Park

De Deutsche Bank Park in Frankfurt heeft een capaciteit van 52.300 en combineert moderne faciliteiten met een rijke sportgeschiedenis. Het stadion zal vier groepswedstrijden en een achtste finale organiseren​. Frankfurt is een financieel centrum met een mix van historische en moderne architectuur, ideaal voor bezoekers die zowel voetbal als stedelijke verkenning waarderen.

Stadions waar het Nederlands Elftal speelt

Het Nederlands Elftal zal zijn wedstrijden in verschillende stadions spelen, waaronder de Allianz Arena in München, de Red Bull Arena in Leipzig en het Volksparkstadion in Hamburg.

● Olympiastadion, Berlijn: Hier speelt Nederland tegen Oostenrijk in de groepsfase. Het historische en indrukwekkende karakter van het stadion maakt het een bijzondere plek voor een spannende wedstrijd.

● Red Bull Arena, Leipzig: Nederland treedt hier aan tegen het sterke Franse elftal. De moderne faciliteiten en de dynamische sfeer in Leipzig maken dit stadion ideaal voor een competitieve wedstrijd .

● Volksparkstadion, Hamburg: In Hamburg speelt Nederland zijn openingswedstrijd tegen Polen. Dit klassieke stadion met zijn rijke geschiedenis biedt een perfecte setting voor een belangrijke start van het toernooi​.

Spannende poules

Poule A EK 2024 belooft een spannende groep te worden met Duitsland als gastland, wat zorgt voor een intense strijd in de Allianz Arena. In Poule C zal Engeland het opnemen tegen enkele uitdagende tegenstanders, wat betekent dat wedstrijden in stadions zoals de Veltins-Arena en het Deutsche Bank Park cruciaal zullen zijn voor hun voortgang in het toernooi​​.

Conclusie

Het EK Voetbal 2024 in Duitsland belooft een toernooi te worden vol spannende wedstrijden en onvergetelijke ervaringen. Met tien verschillende stadions, elk met hun eigen karakter en historie, biedt dit toernooi een unieke kans om zowel het beste van Europees voetbal als de rijke cultuur van Duitsland te ervaren. Of je nu een diehard voetbalfan bent of een toerist op zoek naar avontuur, de stadions van het EK 2024 zullen je niet teleurstellen.