VELSEN - Op initiatief van Natuurmonumenten en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) worden op buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid bijna 40.000 stinzenbollen geplant.

Jonkheer Hugo Boreel en zijn neef Lucas Boreel, nazaten van de laatste bewoners van Beeckestijn, planten samen met wethouder Annette Baerveldt de eerste bollen in de historische tuin van hun voorvaderen. Zij krijgen daarbij assistentie van ruim 75 leerlingen van de Bosbeekschool uit Santpoort-Noord, tuinvrijwilligers en boswachters van Natuurmonumenten. Donderdag 19 oktober komen leerlingen van de Jan Campertschool uit Driehuis langs om te helpen met het planten van bloembollen. De plantactie is onderdeel van een tienjarig versterkingsplan van Natuurmonumenten om de aantrekkelijkheid van Beeckestijn voor binnen- en buitenlandse bezoekers te verbeteren. Vanaf het vroege voorjaar staat buitenplaats Beeckestijn in bloei.

Stinzenbollen

Buitenplaats Beeckestijn heeft de grootste collectie stinzenplanten van Nederland. Deze planten zijn rond de tweede helft van de 19e eeuw aangeplant op landgoederen, buitenplaatsen, states en herenboerderijen en hebben zich tot op de dag van vandaag weten te handhaven. De mix van stinzenbollen die nu op Beeckestijn geplant wordt bestaat uit sneeuwklokjes, krokussen, sneeuwroem, narcissen, winterakonieten, sterhyacinten, vogelmelk, Italiaanse aronskelk, boshyacint, holwortel, kievitsbloem, lenteklokje en zomerklokje. De stinzenbollen zijn door de KAVB en bollenbedrijf C.S. Weijers & Zn uit Hillegom aangeboden aan Beeckestijn. Behalve stinzenbollen worden ook enkele duizenden historische bloembollen geplant, afkomstig van de Hortus Bulborum in Limmen.

De activiteit is onderdeel van de Nationale Bollenplantweken 2017 van de KAVB.

Rijksmonument

Sinds begin 2011 beheert Natuurmonumenten de tuinen en het parkbos van rijksmonument buitenplaats Beeckestijn aan de Rijksweg in Velsen-Zuid. Je kunt er vrij wandelen op wegen en paden. Ook honden, mits in sommige delen van het park aangelijnd, zijn welkom.