IJMUIDEN - Zondag 6 mei organiseerde het nieuwe kust- & innovatiecentrum BRAK! IJmuiden haar allereerste evenement. Het doel: jong en oud kennis laten maken met het veranderende klimaat. Op deze heerlijk zonnige dag konden mensen kiezen uit tal van activiteiten: van meegaan met een strandexpeditie met Arjan Postma tot de klimtoren beklimmen en van rondleidingen in de duinen tot creatieve voorwerpen maken van gejut afval. De activiteiten vonden plaats bij het Paviljoen Nova Zembla aan het Kennemermeer.

De dag begon goed: tv-boswachter Arjan Postma vertelde over mieren, muizen en wolven. Een interessant verhaal waarin hij situaties uit de natuur koppelde aan ons dagelijks leven. Volgens Arjan zijn mieren een voorbeeld voor ons mensen: er hoeft maar één gekke mier te zijn om verandering teweeg te brengen. Als er een klimaatprobleem ontstaat in een mierennest (het wordt bijvoorbeeld te koud) dan neemt één mier het voortouw om op zoek te gaan naar een nieuwe plek. Deze mier wijkt van de paden af en gaat op zoek naar een oplossing. Heeft de gekke mier eenmaal een nieuwe plek gevonden, sleept hij meerdere mieren mee en later volgt de hele populatie hem dan naar de nieuwe woonruimte. Wat zegt dit voor ons? We kunnen zelf een verschil maken als we initiatief nemen voor klimaatverandering. De rest van de mensen volgt dan wel. Kortom: word zelf een gekke mier of volg een gekke mier!

Officiële opening
Na de lezing volgde de officiële opening: de verantwoordelijke wethouder Annette Baerveldt stond stil bij het veranderende klimaat en toonde het belang van BRAK! aan. Samen met de de directeur van BRAK! Maarten de Wolff hees zij de vlag van BRAK! hoog de klimtoren in. BRAK! IJmuiden is hiermee een feit!

Activiteiten
De rode draad van het BRAK!-programma was het klimaatavontuur. Arjan Postma gaf een strandexpeditie en vertelde hierbij over de waterdiertjes die hij met zijn net ving. OERRR Natuurmonumenten had een blotevoetenpad aangelegd waar kinderen geblinddoekt overheen konden lopen. Met Juttersgeluk konden voorwerpen maken van hun eigen gejutte afval. Een win-winsituatie: het strand was schoon en bezoekers gingen met een zelfgemaakt voorwerp naar huis toe. Het Pieter Vermeulen Museum las voor en informeerde met hun speciale watertafel over wateroverlast. Tot slot kon iedereen vanaf 7 jaar (onder begeleiding) gratis de hoge klimtoren beklimmen en waren er heerlijke foodtrucks te vinden aan het Kennemermeer!

Wat is BRAK!?
BRAK! is het nieuwe kust- en informatiecentrum in IJmuiden aan zee. Het klimaat verandert. Als we willen dat Nederland niet onder water komt te staan, zullen we ons moeten aanpassen. We moeten anders bouwen, anders werken, anders wonen, anders leven. Aanpassen aan klimaatverandering is geen ver van mijn bed show, het is het belangrijkste verhaal van Nederland. En dat gaat BRAK! in IJmuiden vertellen. Het streven is om eind 2019 van start te gaan met het bouwen van een uniek kust- en innovatiecentrum in het kustdorp IJmuiden aan Zee. Tot die tijd werkt BRAK! samen met de partners volop aan de ontwikkeling van het centrum.

Volgend evenement
Hou de Facebookpagina Brak IJmuiden in de gaten voor het volgende evenement of neem een kijkje op brak.ijmuiden.nl.