NEDERLAND - De politie krijgt steeds vaker camerabeelden van particulieren en bedrijven, waarop mogelijke misdrijven zijn te zien. Helaas zijn die beelden vaak te vaag om verdachten en situaties goed genoeg in beeld te krijgen. Met wat aanpassingen is dit mogelijk te verhelpen.

Camerabeelden zijn steeds belangrijker om verdachten van misdrijven op te sporen. De beelden die de politie van winkeliers en bewoners krijgt, zijn echter vaak helaas van onvoldoende kwaliteit om verdachten en situaties voldoende (herkenbaar) in beeld te brengen. Camera’s zijn daarnaast ook een veiligheidsmaatregel om misdrijven te voorkomen, omdat verdachten zichtbaar in de gaten worden gehouden. Deze veiligheidsmaatregel verliest echter zijn werking als de verdachten niet opgespoord kunnen worden. Ook daarbij is het van belang dat verdachten dan goed herkend kunnen worden. Daarom zijn op basis van onderzoek nu richtlijnen opgesteld voor private camerabewaking.

Camera in beeld

Door negen geadviseerde stappen te volgen bij aanschaf, installatie en controle van een camerabewakingssysteem, verzekert men zich van beelden die geschikt zijn voor opsporing. Denk bij deze stappen aan het gericht afstemmen van camera’s op kwetsbare plekken waarbij herkenning mogelijk is, werken met camerasystemen die voldoen aan de normen, de juiste tijdstippen registreren en beschikken over voldoende opslagcapaciteit. Het is daarnaast belangrijk dat camerasystemen geregistreerd staan bij Camera in beeld. Hier leest u meer informatie over het aanmelden van camera’s daarvoor.

Deze richtlijnen zijn tot stand gekomen door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid in samenwerking met de politie-eenheid Noord-Holland, in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Samen met de installatie- en veiligheidsbranche wordt gewerkt aan de vervolgstappen naar aanleiding van de aanbevelingen uit het rapport.