UTRECHT - Een 51-jarige vrouw uit IJmuiden heeft vorig jaar de organisator van een sportwedstrijd bij de Pyramide van Austerlitz telefonisch bedreigd met een terroristische aanslag. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de vrouw tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand en een taakstraf van 150 uur.

Op zaterdag 20 mei 2017 vond er een sportevenement plaats bij de Pyramide in Austerlitz op de Utrechtse Heuvelrug. De organisator van het evenement werd donderdagavond 18 mei op zijn privénummer gebeld. “Zaterdagmorgen om negen uur is er een aanslag bij de Pyramide”, hoorde hij een vrouwenstem accentloos uitspreken. Het telefoonnummer leidde naar de vrouw uit IJmuiden. Uit haar telefoongegevens blijkt dat er is gezocht naar het sportevenement en manieren om anoniem te bellen en berichten te versturen. Het evenement is uiteindelijk wel doorgegaan nadat de vrouw op vrijdag 19 mei werd aangehouden.

Vrees
Bij de organisator is de terechte vrees ontstaan dat de aanslag zou worden gepleegd. De vrouw heeft met haar handelen gevoelens van angst en onveiligheid veroorzaakt. Zij heeft een ernstig strafbaar feit gepleegd. De vrouw heeft geen inzicht kunnen of willen geven in haar beweegredenen om dit feit te plegen. Zij blijft herhalen dat ze er geen herinnering aan heeft en geen motief heeft. Voor de rechtbank blijft het dan ook onduidelijk wat de achtergrond van de bedreiging is geweest. Er is geen sprake van een stoornis of een gebrekkige ontwikkeling, zo blijkt uit het onderzoek van de psychiater en psycholoog. Dit maakt dat het strafbare feit volledig aan haar wordt toegerekend.