VELSEN - De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft vandaag 18 maanden gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 38-jarige vrouw. Het OM is van mening dat zij zich op 17 november 2020 schuldig heeft gemaakt aan poging doodslag op haar vriend in zijn woning in Velsen.

Bewijs
Uit de onderzoeksbevindingen en bewijsmiddelen blijkt dat de verdachte haar vriend eerst met een mes en daarna ongeveer dertig maal met een schroevendraaier heeft gestoken. De verdachte heeft verklaard dat ze zich moest verdedigen en zegt zich van het steken met de schroevendraaier niets te kunnen herinneren. Maar de letselverklaring laat niets te raden over: het slachtoffer heeft verschrikkelijk veel geluk gehad dat hij dit heeft overleefd.

Poging doodslag
Het handelen van verdachte, het meermalen steken met zowel het mes als de schroevendraaier, onder andere in de borst van het slachtoffer, was zó gericht op het toebrengen van dodelijk letsel, dat sprake is geweest van opzet. Het OM vindt daarom dat poging doodslag bewijsbaar is. Het OM acht poging moord niet bewezen, aangezien voorbedachte raad niet kan worden vastgesteld. De officier van justitie ter zitting: ‘’Nu het OM geen inzicht heeft kunnen krijgen in wat verdachte tot haar daad heeft gedreven, kan het OM beraad of bezinning niet vaststellen. Andersom is niet uit te sluiten dat verdachte in een opwelling van plotselinge hevige drift handelde.’’

Stoornis
Van noodweer is volgens het OM evenmin sprake. Verdachte verklaart dat zij werd aangevallen door haar vriend, maar de bewijsmiddelen ondersteunen dit scenario niet. Wel kan het zijn dat de verdachte dit zo heeft beleefd, maar dat heeft volgens het OM te maken met haar psychische toestand en niet met de daadwerkelijke situatie. Dat constateren ook de gedragsdeskundigen: verdachte lijdt aan een chronisch psychotische stoornis, grotendeels onbehandeld, en was ten tijde van het delict verminderd toerekeningsvatbaar. Ook bestaat er een grote kans op herhaling.

Strafeis
De officier van justitie acht poging doodslag bewezen en eist een gevangenisstraf van 18 maanden onvoorwaardelijk en TBS met dwangverpleging. Tevens vraagt de officier om volledige toewijzing aan het slachtoffer van de gevraagde schadevergoeding van ruim 46.000 euro. ‘’De gevolgen zijn voor hem zeer ingrijpend geweest, zijn letsel was levensbedreigend, hij heeft veel pijn geleden en heeft zelfs opnieuw moeten leren lopen’’, aldus de officier.

De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 8 april