VELSEN - Drie vrachtwagenchauffeurs hebben gisteren met het inklemmen van een slingerende auto op de A9 bij Velsen mogelijk een ongeluk voorkomen. De automobilist zou een gevaar op de weg zijn geweest, waardoor de truckers zich genoodzaakt zagen om in te grijpen. "Toen hij met zijn auto bijna een auto met daarin een gezin raakte, wist ik dat ik iets moest doen", zegt Saber uit Nijmegen, één van de drie truckers.

Het Noordhollands Dagblad heeft met de vrachtwagenchauffeur gesproken. Hij reed volgens het dagblad in de richting van Haarlem toen het verkeer vijf kilometer voor de afslagen opstroopte. "De automobilist waar ik achter reed, viel op omdat hij niet aansloot op de auto's voor hem", vertelt Saber. "Hij leek er met zijn hoofd niet bij, reed soms op de vluchtstrook of wisselde onverwachts van baan. Ook slingerde hij wat van links naar rechts. Toen hij met zijn auto bijna een auto met daarin een gezin raakte, wist ik dat ik iets moest doen. Dat ik erbij moest blijven."

De afslag die hij moest hebben, sloeg hij over en hij besloot in zijn bakwagen achter de auto te blijven rijden en de alarmlichten aan te doen. Ondertussen belde hij de politie en maande hij andere automobilisten langzamer te rijden. Na vijftien kilometer zo te hebben gereden, werd Saber ingehaald door een vrachtwagenchauffeur. "Hij haalde me links in, ik seinde 'pas op'. Hij begreep het meteen, haalde in en ging voor de auto rijden. Een derde vrachtwagenchauffeur ging naast hem rijden."

Erger voorkomen
De drie truckers zetten de auto stil, waarna Saber naar de wagen rende en de sleutel van de automobilist afpakte. "Hij begreep het eerst niet. Pas toen hij naast de auto stond, leek hij de situatie door te krijgen." Er zijn geen ongelukken gebeurd, maar volgens de vrachtwagenchauffer had het zomaar erger af kunnen lopen. "Hij kwam een keer vlak langs de vangrail en een aantal keer in de berm en schoot dan terug de weg op. Als ik toeterde leek hij wakker te schrikken, dus ik heb veel getoeterd."

Een persoonlijk drama was de oorzaak van het gevaarlijke rijgedrag, beaamt Saber. "Deze man had echt een hele nare dag achter de rug."