VELSEN/IJMUIDEN - De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft celstraffen geëist tegen twee mannen van 32 en 25 jaar uit Velsen. Het OM acht bewezen dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging tijdens een voetbalwedstrijd tussen twee amateurclubs op 3 oktober 2020 in IJmuiden. Daarbij raakte een grensrechter ernstig gewond met blijvend oogletsel tot gevolg. Tegen een derde verdachte is een werkstraf geëist, voor een vierde verdachte vrijspraak.

Wedstrijd


Op zondag 3 oktober 2020 speelt voetbalvereniging VV IJmuiden tegen SV Overbos uit Hoofddorp. Een amateurwedstrijd tussen volwassen mannen met, ondanks corona, publiek langs de lijn. De assistent-coach van het uitspelende team valt in als grensrechter. Wanneer iemand uit het publiek een beledigende opmerking maakt richting de keeper van SV Overbos, zijn zoon, spreekt de grensrechter hem daarop aan. Er ontstaat onenigheid, waarbij de grensrechter omringd door thuisspelers en supporters wordt geslagen en geschopt, terwijl hij op de grond ligt. Ook schopt een speler van VV IJmuiden een speler van SV Overbos van achteren in zijn nek.

Onderzoek


Direct na de geweldsuitbarsting wordt de wedstrijd gestaakt en wordt melding gedaan bij de KNVB. Daarnaast doet het slachtoffer aangifte bij de politie, die de zaak daarna heeft onderzocht. Tijdens dat onderzoek zijn meerdere personen (voetballers uit beide teams en supporters langs de lijn) als getuige gehoord. Die getuigenverklaringen, samen met andere bewijsmiddelen, hebben ertoe geleid dat er vier personen als verdachte zijn aangemerkt: drie spelers van de thuisspelende club en één toeschouwer.

Impact

Als gevolg van deze mishandeling heeft de grensrechter blijvend letsel aan zijn linkeroog opgelopen, waardoor hij minder zicht heeft. Het slachtoffer heeft bij de politie verklaard over de dreiging die uitging van het groepsgeweld. Zelfs nadat teamgenoten hem uit de gewelddadige groep trokken, werd hij bedreigd. Volgens het OM hebben de verdachten hiermee ernstig inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer.

Eis


Het OM acht bewezen dat twee van de vier verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan openlijk geweld. Een van hen wordt verweten dat hij meermaals op de grensrechter insloeg terwijl die op de grond lag. Tegen hem eist het OM acht maanden gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De tweede verdachte wordt verantwoordelijk gehouden voor een ‘high kick’ in de rug van een speler van SV Overbos. ‘Een laffe daad’, aldus de officier ter zitting, ‘want deze speler van Overbos wilde de boel juist sussen’. Tegen hem eist het OM zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Bij de derde verdachte komt het OM uit op een werkstraf van 120 uur vanwege eenvoudige mishandeling. Hij deelde de eerste klap uit aan de grensrechter. Voor de vierde verdachte eiste het OM vrijspraak, vanwege het ontbreken van wettig bewijs.