VELSERBROEK - Na een anonieme tip heeft de politie dinsdagmiddag een 26-jarige man uit Velserbroek in zijn woning aangehouden. Hij wordt verdacht van het in bezit hebben van illegaal vuurwerk. Agenten vonden in de slaapkamer 21.9 kilo illegaal vuurwerk wat bestond uit flowerbeds, shells, cobra’s en nitraten. Het illegale vuurwerk is in beslag genomen.

Levensgevaarlijk
Hoewel de tijd van vuurwerk nog ver weg lijkt, bloeit de handel in vuurwerk in deze tijd van het jaar weer op. De politie treedt hard op tegen het in bezit hebben of verkopen van illegaal vuurwerk. Op het bezit van of de handel in vuurwerk staan niet alleen forse geldboetes en zelfs gevangenisstraffen, maar het is ook levensgevaarlijk. Illegaal vuurwerk veroorzaakt ieder jaar weer veel ongelukken en ernstige brandschade. Ook zorgt onveilige opslag in woningen voor grote veiligheidsrisico’s, maar ook postbezorgers lopen ongemerkt grote risico’s. Voor het versturen van vuurwerk wordt veelal gebruik gemaakt van reguliere koeriersdiensten. Daarom blijft het belangrijk om te waarschuwen voor de gevaren van (illegaal) vuurwerk.

Waarom is illegaal vuurwerk zo gevaarlijk?
Illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd of getest. Er wordt dus niet gezocht naar ‘weigeraars’ en ‘blindgangers’. Dat is vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed of volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Vaak is illegaal vuurwerk te zwaar, bevat het te veel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.

Er zijn mensen die steeds meer de grens verleggen en overstappen naar het zelf maken en afsteken van vuurwerkbommen, veelal met gebruik van illegaal vuurwerk. Zelf vuurwerk(bommen) maken en afsteken levert uiterst gevaarlijke situaties op en is dan ook verboden. Zelfgemaakte vuurwerkbommen en illegaal vuurwerk zorgen voor 26% van al het ernstige vuurwerkletsel. En dat is het topje van de ijsberg, omdat vaak gegevens ontbreken van het soort vuurwerk dat het letsel heeft veroorzaakt.

Hoe weet u of vuurwerk illegaal is?
Bepalen of vuurwerk illegaal is, is lastig. Het hoeft er niet afwijkend uit te zien en wordt ook soms normaal aangeboden. Als vuistregel geldt: illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, nitraten, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en cobra’s.

Waarschuwingsbrief
De politie heeft waarschuwingsbrieven gestuurd naar mensen die vorig jaar zijn betrapt met (illegaal) vuurwerk. Met de brief wil de politie voorkomen dat zij dit jaar opnieuw de fout ingaan. “De personen die deze brief krijgen, kregen het afgelopen jaar te maken met de politie in het kader van illegaal vuurwerk. We hopen dat ze door deze brief afzien van deze illegale bezigheden” aldus een medewerker van het Vuurwerk Internet Team. De komende weken kunnen nog tweeduizend mensen een brief verwachten.

Melden
Mensen die vermoeden dat iemand in hun omgeving illegaal vuurwerk bezit of verhandeld, worden opgeroepen de informatie te delen met de politie. U kunt uw informatie doorgeven via het telefoonnummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.