Velsen-Noord - Op woensdagavond hield de politie een 33-jarige man uit Beverwijk aan in een woning aan de Gildelaan in Velsen-Noord wegens mishandeling van een 36-jarige man uit Velsen-Noord.

De verdachte was in de Gildelaan aan het vliegen met een drone. Het slachtoffer voelde zich bekeken en was hier niet van gediend. Hij volgde de drone toen deze wegvloog en kwam op die manier bij de eigenaar terecht. Toen het slachtoffer hem op zijn ‘vlieggedrag’ aansprak, ontstond er een woordenwisseling dat er toe leidde dat de verdachte het slachtoffer een kopstoot gaf.

Heb je een vergunning nodig voor een drone?

Wat u mag doen met een drone hangt helemaal af van de manier waarop u de drone gebruikt. Bent u professional (bijv. een videoproductiebedrijf), dan heeft u een vergunning nodig van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Particulieren hebben geen vergunning nodig, maar moeten zich wel aan regels houden.

Wat zijn de regels bij het vliegen met een drone?

Er zijn tal van regels. Zo mag je niet vliegen in de buurt van een vliegveld of andere specifiek aangewezen plaatsen. Maar ook niet boven bebouwing, niet boven mensen en niet hoger dan 120 meter. Bovendien moet je altijd je drone kunnen zien. Op de website van www.rijksoverheid.nl vind je alle regels op een rijtje.

Mag je zomaar foto’s en filmpjes maken?

Je mag foto’s en filmpjes maken, zolang deze uitsluitend voor eigen gebruik zijn. Als je beelden gaat delen met anderen (bijvoorbeeld op social media) dan moet je je houden aan de regels met betrekking tot privacy.

Wat kan de politie eraan doen om drones naar beneden te halen?

De politie heeft al ervaring opgedaan met het via internet opsporen van drone-gebruikers die de fout in zijn gegaan. Drone-gebruikers maken namelijk graag foto’s of filmpjes waar ze zelf op staan en die ze via social media willen delen. Daarnaast wordt er gewerkt aan technische oplossingen om vliegende drones naar beneden te halen.

Heeft de politie zelf al drones?

Ja, de politie in Nederland gebruikt eigen drones. De politie ziet het gebruik van drones als een goede aanvulling voor haar taken. Denk bijvoorbeeld aan een zoekactie naar een vermist persoon.

Welke straf krijg je bij onrechtmatig gebruik van een drone?

Houdt u zich niet aan de regels? Dan kunt u een geldboete krijgen. Het is ook mogelijk dat uw drone in beslag wordt genomen. Mensen die vaker de fout in gaan, kunnen een gevangenisstraf krijgen. Als u een ongeluk veroorzaakt met uw drone, kan het slachtoffer u aansprakelijk stellen voor de schade en/of verwondingen