IJMUIDEN - De officier van justitie heeft op donderdag 12 november een werkstraf van 240 uur geëist en de voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor een periode van één jaar, met een proeftijd van twee jaar tegen een 49-jarige man uit IJmuiden die ervan wordt verdacht een dodelijk verkeersongeval te hebben veroorzaakt op zaterdag 25 november 2017 op de Planetenweg in IJmuiden. Hierbij kwam de 13-jarige Marlena Pieczonka om het leven.

Het 13-jarige meisje stak die zaterdag omstreeks 18.00 uur het zebrapad over dat ligt nabij de kruising Planetenweg en Voermanstraat. Het was op dat moment al donker, maar het voetgangerspad was goed verlicht aan beide kanten, schetste de officier van justitie de situatie ter zitting.

Bewijs
Op basis van het bewijs: de sporen op het wegdek, het letsel van het slachtoffer, de schade aan de auto en een verklaring van een getuige, gaat de officier van justitie uit van het volgende scenario. Marlena kwam uit de richting van de Zuiderkruisstraat en stak vanuit het zicht van de bestuurder van links naar rechts over. Hij had haar kunnen zien.

Verklaring verdachte
De verdachte zelf verklaart dat hij ongeveer 45 km per uur reed, plotseling een klap hoorde en van schrik op de rem ging staan. Hij dacht een flits van rechts te hebben gezien en zijn vermoeden is dat het meisje vanachter een witte bus vandaan kwam, dus niet via het zebrapad de weg over stak.

Niet goed opgelet
Volgens de officier van justitie past dit verhaal niet bij de aangetroffen sporen. Zij gaat ervanuit dat het meisje van links kwam en dus goed en voor langere tijd te zien moet zijn geweest voor de bestuurder. Dat betekent dat de bestuurder langere tijd niet goed heeft opgelet, terwijl je van een verkeersdeelnemer mag verwachten dat hij bij het tegemoet rijden van een zebrapad, snelheid mindert en goed om zich heenkijkt. Dit heeft de 49-jarige verdachte niet gedaan en daarmee is hij aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend geweest, met als ongewild gevolg een dodelijke aanrijding.

De officier van justitie eist een werkstraf van 240 uur en de voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor een periode van één jaar, met een proeftijd van twee jaar.

Overschrijding van de redelijke termijn
Het is deze maand drie jaar geleden dat het ongeval plaatsvond en daarmee is er sprake van overschrijding van de redelijke termijn. Er spelen een aantal factoren mee bij het feit dat het lang heeft geduurd voordat de zaak op zitting kwam: de verkeersongevallendienst heeft uitgebreid onderzoek gedaan en heeft meerdere scenario’s uitgelopen. Dit maakte dat het opmaken van het dossier veel tijd heeft gekost.

Toen de zaak uiteindelijk bij het Openbaar Ministerie belandde, heeft de officier van justitie het dossier bestudeerd en gekeken naar hoe deze zaak het beste zou kunnen worden afgedaan. Ook is er nog vier keer aanvullend onderzoek gedaan en zijn er getuigenverhoren geweest bij de rechter-commissaris. De officier van justitie heeft in haar strafeis rekening gehouden met de overschrijding van de redelijke termijn en daarom gevraagd om een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid in plaats van een onvoorwaardelijke ontzegging.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.