SANTPOORT-NOORD - Een 18-jarige man uit Velsen-Zuid en een 19-jarige man uit Spaarndam worden niet langer verdacht van een zware mishandeling tijdens de Santpoortse feestweek. "Ze hebben er niets mee van doen", aldus de politie.

Een 21-jarige Haarlemmer werd in de nacht van maandag op dinsdag flink toegetakeld in een fietstunneltje onder de Slaperdijk in Santpoord-Noord. Het slachtoffer werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

Het onderzoek naar het incident is met de vrijlating van de twee mannen nog in volle gang. Of er mogelijk andere daders op het oog zijn, kan de politie niet zeggen.

Meer incidenten
De mishandeling vond plaats op nog geen driehonderd meter afstand van het feestterrein van de Santpoortse feestweek. Hier werden afgelopen weekend nog een man (23) en een vrouw (18) mishandeld door een 20-jarige man. Ook werden 19 mensen aangehouden voor het rijden onder invloed.

Burgemeester Frank Dales liet gisteren al weten geschokt te zijn door het zinloze geweld. "En dat na zo'n prachtig evenement en geliefde feest in het dorp. Het dorpsfeest draagt traditiegetrouw bij aan contact en verbinding met elkaar in een ontspannen sfeer. Dat willen we graag zo houden."

Strengere maatregelen
Het geweld van de afgelopen dagen bij de Santpoortse feestweek staat niet op zichzelf. Al jarenlang wordt het festijn - dat feestgangers uit de hele regio trekt - overschaduwd door geweld en ongeregeldheden. In 2015 keerde een groep van zo'n 300 man zich tegen de politie. Sindsdien heeft de gemeente maatregelen ingesteld. Zo is er meer beveiliging en kunnen agressieve feestgangers een gebiedsverbod krijgen.