VELSEN NOORD - ‘Op 4 augustus 2021 vond op klaarlichte dag het zoveelste schietincident in Nederland plaats dat gerelateerd kan worden aan drugscriminaliteit, ditmaal in een alledaagse woonwijk in Velsen-Noord.’ Zo begon de officier van justitie vandaag haar requisitoir in een zaak waarbij een man die in zijn auto zat, werd beschoten. Volgens het OM schoot de 32-jarige man die op maandag 3 oktober voor de rechter moest verschijnen. Hij wordt verdacht van poging tot moord en diefstal met geweld. De officier van justitie eiste 6 jaar gevangenisstraf tegen de man.

Wat er die dag gebeurde

Het slachtoffer had die 4 augustus tegen 16.00 uur net zijn auto geparkeerd, toen een schutter op hem afliep en drie kogels afvuurde. De gewapende man liep naar de bijrijderszijde van de auto, pakte de telefoon van het slachtoffer af en loste kort daarna weer een schot. Een kogel doorboorde de linkerhand van het slachtoffer. Daarna kreeg het slachtoffer ook nog een klap met het wapen op zijn gezicht. De schutter ging ervandoor maar kon later die dag vlak over de Belgische grens worden aangehouden, samen met een andere verdachte. Beide mannen werden op 12 augustus aan Nederland overgeleverd. De zaak tegen de andere verdachte is uiteindelijk geseponeerd omdat hij niet in verband met het schietincident kon worden gebracht.

Bekentenis

De 32-jarige verdachte bekent dat hij heeft geschoten en de telefoon van het slachtoffer heeft meegenomen. Hij verklaart dat hij een ‘statement’ wilde maken richting het slachtoffer door drie kogels op zijn auto af te vuren, hij wilde hem niet doden. Dat het slachtoffer in zijn hand werd geraakt, gebeurde volgens de verdachte per ongeluk: er was een worsteling ontstaan om de telefoon en het slachtoffer zou hebben geprobeerd het wapen af te pakken. In de worsteling, ging volgens de verdachte het wapen per ongeluk af.

Voorwaardelijke opzet

De officier van justitie is van oordeel dat de verdachte de voorwaardelijke opzet heeft gehad om het slachtoffer van het leven te beroven. De verdachte liep met een doorgeladen vuurwapen, zonder dat hij zelf veel kennis had van vuurwapens. Bij het afvuren van de drie kogels had het slachtoffer zomaar dodelijk geraakt kunnen worden en de verdachte heeft de aanmerkelijke kans hierop aanvaard. Ook toen de verdachte met het doorgeladen vuurwapen naar de passagierskant liep en hiermee de kleine autoruimte inging. Dat het slachtoffer in zijn hand werd geraakt toen het vuurwapen afging, is van geluk spreken, hij had ook zomaar dodelijk geraakt kunnen worden. De officier van justitie is van oordeel dat het schot niet per ongeluk werd gelost: de verdachte heeft tijdens de worsteling de trekker van het vuurwapen overgehaald.

Zwaar lichamelijk letsel

Bij de diefstal van de telefoon is er zwaar geweld gebruikt door de verdachte. In de worsteling om de telefoon is het slachtoffer door zijn hand geschoten, waardoor hij zwaargewond raakte en hij ondervindt nog steeds last van het letsel dat hieraan overhield. Door de klap in zijn gezicht met het pistool, brak zijn neus en ook hier is sprake van blijvend ongemak.

De officier van justitie benadrukte ter zitting de ernst van de feiten, de gevolgen voor het slachtoffer maar ook het feit dat verdachte de veiligheid voor omwonenden, eventuele voorbijgangers en spelende kinderen in gevaar heeft gebracht. Het gebruik van vuurwapens op de openbare weg, leidt in de samenleving tot gevoelens van angst, onrust en onveiligheid.


De officier van justitie ter zitting: ‘Het OM neemt het de verdachte bijzonder kwalijk dat hij heeft gemeend een kennelijk ontstane concurrentiestrijd, gerelateerd aan drugscriminaliteit te moeten oplossen door het gebruik van een vuurwapen….’ Dergelijke acties lokken vaak ook weer wraakacties uit, waardoor er een geweldsspiraal ontstaat. Naast de ernst van het feit houdt de officier van justitie er in de strafeis wel rekening mee dat de verdachte openheid van zaken heeft gegeven. De officier van justitie komt uit op een gevangenisstraf van zes jaar en de verdachte moet wat betreft het OM een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van €39.538,75.