IJMUIDEN - De officieren van justitie hebben vandaag vijftien jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist tegen een inmiddels 36-jarige man uit IJmuiden die ervan verdacht wordt op 18 augustus 2022 een 34-jarige vrouw met de Oekraïense nationaliteit in zijn woning in IJmuiden te hebben gedood. Behalve van het doden van het slachtoffer wordt de man verdacht van verkrachting en van het wegmaken van het lichaam.


Bij de Amsterdamse politie was op 21 augustus 2022 een melding binnengekomen van de vermissing van de 34-jarige Oekraïense vrouw die in Amsterdam verbleef. Uit onderzoek door de politie bleek dat de vrouw op 18 augustus 2022 bij een man in IJmuiden op bezoek was gegaan. Op 23 augustus werd de inmiddels 36-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van de vrouw. In de woning van de man trof de politie vervolgens het lichaam van de vrouw aan.

De verdachte heeft verklaard dat het slachtoffer zich vrijwillig heeft laten vastbinden, dat het slachtoffer vrijwillig seks met hem zou hebben gehad en dat zij tijdens die seks per ongeluk is overleden. Het OM komt echter tot een hele andere conclusie: de verdachte heeft het slachtoffer onvrijwillig vastgebonden, hij heeft haar verkracht, hij heeft haar opzettelijk gedood en hij heeft haar vervolgens in stukken gesneden.

Met polsen en hals vastgebonden

Wat het Openbaar Ministerie betreft is duidelijk geworden dat het slachtoffer op 18 augustus 2022 in het kader van haar werk als prostituee naar de woning van verdachte is gegaan. Die avond heeft verdachte geweld op haar uitgeoefend, waardoor zij op vele, verschillende plekken op haar lichaam letsel heeft opgelopen. De verdachte heeft de vrouw tegen haar wil met haar polsen en hals vastgebonden aan een fitnessbank. Terwijl zij vastgebonden zat, heeft verdachte seks met haar gehad. Verdachte heeft haar verwurgd waarna zij is overleden. Vervolgens heeft hij, om ontdekking te voorkomen, verschillende lichaamsdelen afgezaagd en afzonderlijk in plastic verpakt.

De verdachte lijkt enkel bezig geweest met zijn eigen belang. De officieren in hun requisitoir: “Een voorbeeld hiervan is wat hij deed nadat hij het slachtoffer doodde. Hij pakte het aan haar betaalde geldbedrag terug. Met andere woorden: hij heeft dit geldbedrag van haar gestolen. Het stelen van het geld maakt het beeld compleet. Elke grens die hij over kon gaan is hij overgegaan. Zelf erkent hij dit in het geheel niet. Uit zijn verhoren blijkt een volstrekt gebrek aan enig besef en erkenning van de uitzonderlijke ernst van wat hij heeft gedaan.”

Wolf in schaapskleren

De officieren noemden de verdachte ‘een wolf in schaapskleren’ die toesloeg bij een vrouw die zichzelf in een kwetsbare positie zette door bij hem thuis te komen. Nadat hij haar had vastgebonden nam hij de volgende horde: “Hij verkracht haar. Dit doet hij terwijl ze vastgemaakt zat. Niet alleen aan haar polsen maar ook aan haar hoofd. Hij verkrachtte een vrouw die letterlijk geen kant meer op kon. Wat hij deed is haar minimaliseren als persoon, als vrouw. Hij maakte een lustobject van haar.”

De man is zowel psychologisch als psychiatrisch onderzocht. Het OM concludeert onder meer uit die onderzoeken dat er niet alleen sprake is van ‘een stoornis in het alcoholgebruik’ maar ook van een ziekelijke stoornis of een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. Het OM acht het onverantwoord om de verdachte onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. Alles overziend acht het OM een gevangenisstraf van vijftien jaar duur passend en geboden. Daarnaast eisten de officieren TBS met dwangverpleging. Mocht de rechtbank niet tot een veroordeling tot TBS komen, dan eisen de officieren subsidiair een celstraf van twintig jaar.