IJMUIDEN - Politiemensen waren in de nacht van zaterdag op zondag op de James Wattstraat. Daar was een melding gedaan dat iemand onwel was geworden op een feestje waarop ambulancepersoneel ter assistentie ging. Er heerste een agressieve sfeer en de aanwezigen waren het niet met elkaar eens. De aanwezige politie zag daar een man op een scooter stappen die ze eerder die nacht al hadden gezien met een halflege fles sterke drank in zijn hand. Zij wilden hem beletten te gaan rijden maar hij reed toch weg.


Een politie-eenheid in een politieauto reed achter hem aan om hem nader te controleren. Hij reed weg het industriegebied in en kreeg direct een stopteken van de politie. Hij stopte niet en verhoogde zijn snelheid. Nadat hij een rondje slingerend door het industriegebied had gereden reed hij weer de James Wattstraat in. Daar was nog steeds hulpverlening bezig door ambulance- en politiepersoneel. Eén politieman stond midden op de rijbaan tussen geparkeerde auto’s en de ambulance. De scooterrijder stopte nog steeds niet en reed slingerend voor de politieauto.

De politieman hief zijn arm met daarin de wapenstok, in de verwachting dat de scooterrijder zou stoppen. Deze gaf wederom gas en reed op de politieman in. Om een aanrijding te voorkomen moest de politieman wegspringen. Wel gaf hij een klap met de wapenstok op het windscherm van de scooter, wat hierdoor beschadigd raakte. De scooterrijder reed vervolgens het industriegebied uit, met de politie op zijn hielen.

Het kenteken van de scooter was niet zichtbaar omdat de kentekenplaat was afgeplakt met zwart plakband. Op de Orionweg reed de vluchtende man tegen een hek, waarop hij ten val kwam. Hij klom vervolgens over het hek en rende weg, de scooter achterlatend. Uiteindelijk werd hij getraceerd op een dak van een woning aan de Zwaanstraat. Na op hem ingesproken te hebben kwam hij naar beneden, waar hij werd aangehouden.

Bij hem, een 18-jarige inwoner van IJmuiden, is een bloedproef afgenomen. Middels een blaas- en speekseltest was hij vermoedelijk onder invloed van alcohol, amfetamine en hennep. De scooter voldeed niet aan de eisen en daarom was daar al eerder een WOK melding voor gedaan, wat inhoudt dat daar niet meer op gereden mag worden totdat de scooter is gekeurd. Tenslotte gaf de verdachte ook nog een valse naam op.

De verdachte wordt zondag verhoord, tot die tijd blijft hij ingesloten in het politiebureau. De scooter is inbeslaggenomen.

2021226784