VELSEN-NOORD - Op zondagmiddag rond 16.15 uur ziet een melder dat iemand een vuurwapen vanuit het raam van een auto omhoog richt. De auto wordt aan de hand van de beschrijving door de politie gesignaleerd en gevolgd. Op de Wijkerstraatweg in Velsen-Noord richten politieagenten hun wapen op de inzittenden. Na doorzoeking van het voertuig blijkt het om een nepwapen te gaan. De inzittenden, een vader met twee kinderen en de aanwezige politieagenten komen met de schrik vrij.

Bij dit wapen wordt snel duidelijk dat het om een speelgoedwapen gaat. Vaak zijn nepwapens echter niet of nauwelijks van echt te onderscheiden. Zeker niet voor een agent die op straat in een split second moet beslissen of hij/zij moet ingrijpen of niet. Nepvuurwapens op straat kunnen hierdoor tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Protocollen
Als er een melding binnenkomt dat iemand rondloopt of rondrijdt met een wapen, dan wordt zo’n melding opgepakt volgens de protocollen van een vuurwapenmelding. Daarbij wordt geen enkel risico genomen. Het is voor een agent op straat lastig om bij zo’n melding in te schatten of het om een nepwapen gaat.

Het bewuste nepwapen wordt vernietigd en met de betrokken personen, de vader en twee kinderen, is gesproken over het incident en het gevaar van nepwapens. Meer weten over nepwapens? Lees er hier alles over.