VELSEN-ZUID - De rechtbank Noord-Holland heeft een 31-jarige bestuurder van een bestelbus veroordeeld voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeluk in Velsen-Zuid op 4 november 2020. Daarbij kwam een vrouw om het leven en raakte een andere inzittende gewond. De verdachte bleek onder invloed van drugs te zijn. Hij heeft een celstraf opgelegd gekregen van 2 jaar en een rijontzegging van 4 jaar.

Ongeval
Het dodelijke ongeval gebeurde op de Amsterdamseweg waar maximaal 80 kilometer per uur mag worden gereden. Een dag ervoor beleefde de verdachte zijn eerste werkdag als bezorger van een supermarkt. In de avond en vroege ochtend gebruikte hij heroïne, methadon en cocaïne. Vervolgens is hij weer als bestuurder van de bestelbus de weg op gegaan. Tegen het einde van zijn dienst viel hij in slaap. De bus raakte op de verkeerde weghelft en botste frontaal op een personenauto. De vrouw die de personenauto bestuurde, overleed ter plaatse. De andere inzittende raakte gewond.

Ruim een uur na het ongeval is bij de verdachte bloed afgenomen waarbij sporen van morfine, methadon en cocaïne werden aangetroffen. De gemeten concentratie morfine kan volgens een deskundige forensische toxicologie worden verklaard door gebruik van heroïne. Over het algemeen heeft een hoeveelheid morfine zoals bij verdachte gemeten gevaarlijke negatieve gevolgen voor de rijvaardigheid, stelt de deskundige. De hoeveelheid methadon heeft een licht tot matig effect op de rijvaardigheid en de hoeveelheid cocaïne geen effect. De combinatie van morfine en methadon heeft een versterkende werking.

Op basis van deze onderzoeksresultaten concludeert de rechtbank dat de verdachte tijdens het ongeval onder invloed van stoffen was waardoor de rijvaardigheid nadelig werd beïnvloed.

Oordeel rechtbank
De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij onder invloed van harddrugs een bestelbus heeft bestuurd. Door zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag heeft hij een zeer ernstig ongeval veroorzaakt waarbij een vrouw om het leven is gekomen. De levens van haar vier (zeer) jonge kinderen, haar partner, haar ouders, haar verdere familie en haar vrienden zijn compleet veranderd. Er is hen onherstelbaar leed aangedaan. De rechtbank beseft dat geen straf recht zal doen aan het gemis dat zij hun leven lang zullen ervaren.

Bij de strafbepaling heeft de rechtbank meegewogen dat de verdachte tijdens de zitting doorvoeld berouw heeft getoond. Nu het dossier onvoldoende medische informatie bevat over de inzittende die gewond raakte, kan volgens de rechtbank niet worden bewezen dat de verdachte deze inzittende zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht.