IJMUIDEN - De man die verantwoordelijk was voor een drive-by schietpartij in IJmuiden op 28 april van dit jaar is veroordeeld tot acht jaar celstraf. In de maanden april en mei heeft hij zich schuldig gemaakt aan twee pogingen tot doodslag, verboden wapenbezit, handel in harddrugs en bezit van softdrugs.

De man richtte zich bij de drive-by schietpartij tegen twee scooterrijders, die ongedeerd bleven. Het wapen dat gebruikt werd bij die schietpartij werd in zijn woning teruggevonden, samen met een grote hoeveelheid wiet, cocaïne, heroïne, MDMA en amfetamine.

Naast de schietpartij is hij veroordeeld voor het meerdere malen neersteken van een man in Haarlem na een drugsgerelateerde ruzie. Het slachtoffer raakte daarbij zwaargewond en zal een schadevergoeding van 10.000 euro ontvangen.

Bestuurder auto ook de gevangenis in
Een tweede verdachte, de bestuurder van de auto die gebruikt werd bij de drive-by, is vrijgesproken van zijn betrokkenheid bij de schietpartij in IJmuiden. Volgens de rechtbank kon niet worden vastgesteld dat hij wist wat er ging gebeuren.

Wel gaat hij zes maanden de gevangenis in voor verboden wapenbezit: anderhalve week na de schietpartij had hij een tot vuurwapen omgebouwd gaspistool op zak.

Heropening zaak
Een derde man stond terecht op verdenking van betrokkenheid bij een andere schietpartij in IJmuiden. Daarnaast werd hij verdacht van verboden wapenbezit, bedreiging, mishandeling en vernieling. De rechtbank heeft de behandeling van zijn zaak heropend en aangehouden. Zijn advocaat wil eerst nog een getuige horen en de rechtbank heeft dat verzoek toegewezen.